In de BouwApp staat een project waarin je de ontwikkeling van een compleet nieuw dorp kunt volgen: Hoef en Haag. Hoe vaak wordt er in Nederland nog een nieuw dorp ontwikkeld? Wij spraken Diane van Toor, omgevingsmanager bij dit bijzondere project. Vol enthousiasme vertelt ze over haar rol in dit project. Ze stelt zich op als centraal aanspreekpunt en is de schakel tussen de bewoners en alle partijen die bij deze gebiedsontwikkeling betrokken zijn.
Diane van Toor
Diane van Toor werkt als zelfstandige omgevingsmanager en communicatieadviseur voor projecten van meerdere opdrachtgevers. Voorafgaand en tijdens de uitvoering speelt (bewoners)participatie een steeds belangrijkere rol. Met de jaren ziet Diane het vak van omgevingsmanagement dan ook veranderen en steeds meer een prominente rol krijgen.
“Omgevingsmanagement is niet meer weg te denken. Je hebt draagvlak van de omgeving nodig, als je iets wil. Dat de omgeving in een vroegtijdig stadium betrokken wordt, is tegenwoordig vanuit gemeenten vaak een vereiste. Eigenlijk gaan we steeds meer naar stakeholder-engagement in plaats van management.” Voor veel projecten zet Diane de BouwApp in. Zo ook bij Hoef en Haag.
Een compleet nieuw dorp
Hoef en Haag is een nieuw dorp aan de Lek in de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden. De gemeente komt voort uit een fusie van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik. Het project is gestart in 2016. In totaal worden hier 1800 woningen ontwikkeld en inmiddels zijn er ca. 800 woningen opgeleverd en betrokken door nieuwe bewoners. Binnen het nieuwe dorp zijn er drie wijken die elk hun eigen herkenbare stijl, uitstraling en inrichting hebben.
“Hierdoor heeft het nieuwe dorp een karakter, een verhaal. Met als doel dat de bewoners zich er direct thuis voelen”, vertelt Diane enthousiast.
Bij zo’n grote gebiedsontwikkeling zijn veel verschillende partijen betrokken. Hoef en Haag CV is een samenwerking van gebiedsontwikkelaar BPD en AM. Dit houdt in dat de opdrachtgever uit twee partijen bestaat, maar Diane heeft ook te maken met o.a. verkoopmakelaars, verschillende aannemers, nutsbedrijven, gemeente en lokale ondernemers.
“Ik probeer een verbindende rol te spelen tussen al deze partijen en te communiceren via één kanaal, de BouwApp, ook namens al deze partijen. Zo voorkom je dat de bewoners van alle verschillende partijen veel en verschillende, informatie krijgen. Tegelijkertijd is het voor (nieuwe) bewoners prettig om te weten bij wie ze moeten zijn voor informatie en contact.” En daar ligt een belangrijke rol voor Diane.
Centraal aanspreekpunt
Diane vindt het belangrijk dat de nieuwe bewoners en andere stakeholders weten waar ze terecht kunnen voor een snelle reactie op alle vragen. Ze is bereikbaar via de app, mobiel en per e-mail. Ze maakt de drempel zo laag mogelijk om contact met haar op te nemen. De nieuwe bewoners hoeven daarom nooit uit te zoeken wie ze waarvoor moeten hebben. Ze melden zich bij Diane en zij helpt ze vooruit.
“Ik werk met een ontzettend fijn projectteam in Hoef en Haag, die mij ook continu voorzien van informatie of mij adviseren bij bepaalde vragen die er spelen. Ik weet het antwoord zelf ook niet altijd, maar ik weet wel bij wie ik moet zijn voor bepaalde vragen. Ik ken de verschillende uitvoerders en kan bijvoorbeeld rechtstreeks iemand van de gemeente bellen, terwijl het voor bewoners soms een enorme zoektocht is.”
Op deze manier ontziet en helpt Diane niet alleen de nieuwe bewoners. Ook de andere stakeholders bij dit project profiteren van haar aanpak en rol als centraal aanspreekpunt voor de omgeving.
“Ik vind het heel belangrijk om te luisteren wat er speelt en wat de mensen willen, waar ligt hun behoefte? Hoe kunnen wij daar als gebiedsontwikkelaar op inspelen? Waar het mogelijk is doe ik er alles aan om deze wensen in te willigen. Maar ik ben ook eerlijk over wat er niet kan.”
Diane merkt dat haar eerlijke en open houding wordt gewaardeerd door de (toekomstige) bewoners van het dorp aan de Lek.
Omgevingsvertegenwoordiger
Diane is veel aanwezig op de projectlocatie.
“Als ik daar rondloop kijk ik direct door de bril van de omgeving naar het werk. Als ik zie dat er een hek ietwat onhandig is neergezet voor een bewoner, dan overleg ik direct met de uitvoerder of het hek net iets anders kan staan en als een verkeerssituatie in mijn ogen niet veilig is tijdens de bouwperiode, bespreek ik dit ook binnen mijn projectteam.”
Met dat soort kleine dingen voorkomt Diane klachten en bespaart ze tijd voor alle betrokken partijen.
Soms zet Diane zich ook in voor zaken die niet direct vanzelfsprekend zijn. Zo kreeg ze vlak voor de vorstperiode in februari 2021 het signaal dat mensen graag wilden schaatsen. Maar precies op een mooie potentiële schaatslocatie was een aannemer een steiger aan het aanleggen.
“Ik heb de wens van de bewoners neergelegd bij de aannemer. De aannemer werkte graag mee en heeft de planning omgegooid. Ze stopten tijdelijk met de werkzaamheden waardoor het water sneller dicht vroor. Uiteindelijk hebben de bewoners dankzij de aannemer fantastisch kunnen schaatsen op de Meander. Iets wat je misschien niet meer snel meemaakt. Om dat soort momenten mogelijk te maken, zet ik mij graag in en verplaats ik mij in de bewoners.”
Inspirerend voorbeeld
Het project Hoef en Haag is te volgen via de BouwApp. De manier waarop Diane zich als onafhankelijke omgevingsmanager op een positieve en enthousiaste manier inzet is inspirerend om terug te zien in de app. We raden dan ook iedereen aan om het project te volgen. Je bent dan getuige van het ontstaan van een compleet nieuwe dorp, en je doet inspiratie op van omgevingsmanagement op het hoogste niveau.