Voor de BouwApp is 2023 een bijzonder jaar. Dit jaar vieren we namelijk ons 10-jarig bestaan. Zoals ieder bedrijf hebben we in dit decennium ups en downs meegemaakt. Meer dan eens werd er zelfs getwijfeld om de stekker eruit te trekken. Daar tegenover staan vele hoogtepunten, die absoluut gevierd mogen worden.
Deze weken nemen we je mee in een aantal herinneringen die voor ons belangrijk zijn. Onlangs beschreven we de gezichten achter het bedrijf; het ontstaan van het BouwApp team. In dit deel vertellen we je meer over onze internationale avonturen.
SitePodium, de Engelstalige variant van de BouwApp
Eind 2018 ontstaan de eerste plannen om een Engelstalige variant van de BouwApp te ontwikkelen. Als een concept zoals de BouwApp in ons kleine kikkerlandje werkt, dan zal het immers ook voorbij onze landsgrenzen moeten werken?
Marktonderzoek leidt ons in eerste instantie naar Australië en Engeland. Omgevingscommunicatie zoals wij dat in Nederland kennen heeft in deze gebieden een iets andere insteek. Termen als ‘Community Engagement’ en ‘Stakeholder Engagement’ lijken meer nadruk te leggen op de menselijke component en gaan verder dan communicatie alleen.
De BouwApp is natuurlijk niet echt een naam die je makkelijk internationaal kunt vermarkten. Vanuit de visie waarmee het allemaal begon, zijn we uiteindelijk op de naam ‘SitePodium’ uitgekomen. De naam staat symbool voor het bieden van een (virtueel) podium voor iedere bouwplaats.
Naar Engeland
Via een connectie van medeoprichter Paul Frankenhuizen komt er interesse voor SitePodium vanuit Londen. De connectie van Paul is de Nederlandse Jesper van der Heiden, die werkt voor een Slowaakse ontwikkelaar. Zijn bedrijf JTRE heeft op dat moment een opdracht gegund gekregen voor het bouwen van een luxueus appartementencomplex in Southwark, Londen.
In juli 2019 springen Paul en Mark op het vliegtuig naar Londen om de communicatieadviseur bij het project te ontmoeten: Paul Browne. Hij is direct enthousiast over de mogelijkheden van SitePodium. Naast het appartementencomplex ziet hij ook mogelijkheden voor een ander project dat door dezelfde ontwikkelaar wordt uitgevoerd.
Er is slechts 1 klein dingetje, de app is op dat moment nog helemaal niet klaar…
Naar Australië
Tijdens ons marktonderzoek komen we geregeld uit op bronnen in Australië. We ontdekken dat er meerdere softwarebedrijven actief zijn met digitale producten gericht op omgevingscommunicatie en vooral ook participatie. Ook is er zelfs een jaarlijks evenement waar omgevingsmanagers en communicatieadviseurs op af komen. De NCEIF (National Community Engagement for Infrastructure Forum) is vergelijkbaar met de Landelijke Omgevingsmanagementdag. Al trekt laatstgenoemde wel een stuk meer bezoekers!
Als onderdeel van ons marktonderzoek besluiten we om in augustus 2019 de stoute schoenen aan te trekken en de NCEIF in Sydney bij te wonen. Paul Frankenhuizen en Lucas Wijntjes zijn de gelukkigen die de lange reis via Doha naar de indrukwekkende havenstad mogen afleggen.
Op het congres leren we van alles. Van Australische gebruiken tot aan de specifieke uitdagingen die spelen in het werkveld. Ook leren we leuke mensen kennen die interesse lijken te hebben in onze app. Net als in Engeland moeten we ons er een beetje doorheen bluffen, want vooralsnog hebben we alleen de BouwApp die we kunnen laten zien…
SitePodium in de App Stores
De interesse vanuit zowel Engeland als Australië dwingt ons om vaart te zetten achter het ontwikkelen van de Engelstalige app. SitePodium is op dat moment namelijk eigenlijk niet meer dan een concept.
Tussen het surfen en het bezoeken van schitterende natuurparken in Sydney wordt er druk gewerkt aan de vertalingen. De ontwikkelaars zijn druk bezig met het optuigen van een Engelstalige beheeromgeving.
SitePodium 1.0 wordt uiteindelijk op 9 oktober 2019 gelanceerd in de App Stores. Nu is het zaak om de interesse die we bij verschillende partijen hebben gewekt om te buigen naar daadwerkelijke inzet van SitePodium!
De eerste projecten in SitePodium
De bezoeken aan Engeland en Australië werpen zijn vruchten af. De projectontwikkelaar in Londen zet een handtekening voor 2 jaar. In Australië lijken we het vertrouwen te winnen van een communicatiebureau uit Adelaide.
Het indrukkende appartementencomplex in Londen onder de naam ‘Triptych Bankside’ prijkt als eerste op de lijst van internationale projecten in de SitePodium app. Niet veel later volgt een ‘zusterproject’. In Londen is het namelijk gebruikelijk dat ontwikkelaars naast hun hoofdproject een maatschappelijk project voltooien. In dit geval gaat het om de renovatie van een ouderentehuis in de buurt; Appleby Blue Almshouse.
Op het congres in Australië maken we kennis met Daniel Thorpe. Zijn communicatiebureau Gould Thorpe Planning is betrokken bij de communicatie rondom meerdere grootschalige infraprojecten. Ook hij is enthousiast over de mogelijkheden van digitale omgevingscommunicatie.
In december van 2019 gaat deze klant akkoord en is ons eerste project in Australië een feit. Het project Regency Road to Pym Street, afgekort tot R2P, trekt al direct veel volgers. Ons biedt het een uniek kijkje in hoe men omgevingscommunicatie ruim 16.000 km hiervandaan beoefent.
Van Duitsland naar Denemarken
In de jaren na de lancering van SitePodium blijven de ogen gericht op internationale expansie. In Europa zijn meerdere landen met potentieel. Zo wordt gekeken naar Duitsland en Frankrijk. Ook kijken we uiteraard naar mogelijkheden bij onze zuiderburen.
Er volgt verder onderzoek en er vinden concrete gesprekken plaats. We ontdekken dat het niet overal zo makkelijk gaat om nieuwe kansen te creëren. Er zijn veel externe factoren die van invloed zijn op potentieel succes. De menselijke factor is daarbij ook altijd van belang; je moet de juiste mensen om je heen verzamelen die vertrouwen hebben in jou en je product.
Begin 2022 komt mede-oprichter Mark van der Kooi via LinkedIn in contact met een Deense omgevingsmanager: Rune Bager. Hij is betrokken bij de communicatie rondom de tramlijn in Odense, de derde grootste stad van Denemarken.
Vanuit zijn opdracht, die op dat moment bijna afloopt, ziet hij kansen voor een platform als de BouwApp in Denemarken. Hij gelooft in het product en de weken en maanden daarna volgen er gesprekken over een potentiële samenwerking.
Die samenwerking komt er uiteindelijk met de geboorte van ‘NaboNyt’, wat in het Nederlands neerkomt op ‘BuurtNieuws’. In november 2022 bezoeken Mark en Lucas samen met Rune een congres in Aarhus waar communicatiemedewerkers van gemeenten bijeenkomen.
De volgende bestemming?
Wat precies de volgende bestemming is, weten we nog niet. Juist dat maakt deze reis echter zo bijzonder. Met SitePodium als Engelstalig platform wekken we inmiddels interesse vanuit allerlei uithoeken in de wereld.
Zo komen er aanvragen binnen uit andere Europese landen maar ook de VS en Canada. Misschien dat we over 10 jaar zomaar eens een aanvraag voor een project vanuit Mars of Jupiter krijgen?