De BouwApp live in Duitsland: dit is hoe het begon
In december 2024 reisden Mark van der Kooi, oprichter van de BouwApp, en zijn collega Guido naar Ulm. Daar werden ze warm ontvangen door Eva-Maria Zimmermann, de drijvende kracht achter de stedelijke communicatie over bouwprojecten, Ilka Koschak, socialmedia-expert bij de gemeente, en professor dr. Frank Brettschneider, een gerenommeerd communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Hohenheim.
Hoe komt een Duitse stad bij een Nederlandse app?
Het begon met een toevallige ontmoeting tussen Mark en professor Brettschneider op een conferentie. De professor zag direct de potentie van de BouwApp en vertelde erover tijdens een gesprek met Eva van de gemeente Ulm. Zij zocht op dat moment naar manieren om bewoners beter te betrekken bij stedelijke bouwprojecten. De voordelen waren snel duidelijk, en Eva besloot het initiatief te nemen: de BouwApp werd het centrale communicatiemiddel in Ulm. Met succes.
Ulm bouwt aan de toekomst
Ulm investeert flink in de vernieuwing van haar stedelijke infrastructuur. Van grote projecten tot kleinschalige ingrepen. Onder leiding van Eva werd een communicatiestrategie ontwikkeld die informatief en visueel aantrekkelijk is. Het doel: meer begrip en draagvlak bij inwoners.
Een app gebruiken om op laagdrempelige en privacyvriendelijke wijze te communiceren is in Duitsland nog geen vanzelfsprekendheid. Eva moest veel pionieren om de app goed in te richten en te vullen. Lange tijd was ze alleen verantwoordelijk voor de communicatie van zo’n twaalf projecten. Eind 2024 kreeg ze versterking van Ilka Koschak, die zich richt op de inzet van social media.
Een heldere strategie
Tijdens het bezoek van Mark en Guido presenteerde Eva de communicatiestrategie van Ulm. Centraal daarin staat het vroegtijdig, toegankelijk en visueel communiceren over bouwplaatsen en verkeersmaatregelen. “Voor het slagen van stedelijke projecten is het betrekken van de gemeenschap cruciaal,” legt Eva uit. “Professionele communicatie speelt daarin een sleutelrol.”
Wederzijdse inspiratie
Het bezoek bood volop ruimte voor het uitwisselen van ideeën. De aanpak van Ulm liet zien hoe bouwcommunicatie in Duitsland zich ontwikkelt en leverde waardevolle inzichten op voor de verdere doorontwikkeling van de BouwApp over de grens. Ook bleek dat Duitsland klaar is voor de volgende stap in digitalisering, met name op het gebied van transparante communicatie tussen gemeenten en inwoners.
Glühwein en gesprekken
Na de inhoudelijke sessies was er ruimte voor ontspanning: een bezoek aan de kerstmarkt van Ulm. Een dag later verkenden Mark, Guido, Eva en Ilka samen de stad, bezochten projectlocaties en spraken met Jochen Meissner, hoofd civiele techniek van de gemeente Neu-Ulm. Ook daar groeit de interesse in digitale communicatie. Jochen maakte graag kennis omdat hij overwoog om ook met de BouwApp aan de slag te gaan.
Van Ulm naar Neu-Ulm
De gesprekken eind 2024 kregen een vervolg in het voorjaar van 2025. Mark keerde terug naar Zuid-Duitsland, dit keer om de samenwerking met Neu-Ulm vorm te geven. Daarmee verwelkomt de BouwApp zijn tweede Duitse klant. “Een voorzichtig, maar veelbelovend vervolg op een vliegende start,” vat Mark samen, terwijl hij de trein terug naar Nederland neemt. “Eva is echt een topper! Dankzij haar inzet is de app in Ulm een succes geworden en inspireert ze anderen.”
Inspiratie voor andere steden
De succesvolle invoering in Ulm laat zien hoe een doordachte aanpak tot resultaat leidt. Niet alleen de app zelf, maar ook de manier waarop de inhoud wordt gepresenteerd, maakt het verschil: heldere grafieken, visualisaties van omleidingen en herkenbare oriëntatiepunten. Deze worden niet alleen in de app gedeeld, maar ook via de website, social media en bewonersbrieven.
Hoe bereik je duizenden inwoners?
In korte tijd wisten Eva en haar team duizenden inwoners te bereiken. Dat lukte met een slimme mix van communicatiekanalen: opvallend promotiemateriaal, radiospotjes en actieve promotie bij bedrijven en organisaties. Een van de meest succesvolle middelen was een klein flyer-boekje in de vorm van een smartphone, een creatieve aanpak die veel inwoners over de streep trok om de app te installeren.
Blik op de toekomst
De samenwerking met Ulm en Neu-Ulm levert waardevolle input voor de verdere doorontwikkeling van het platform. Wat begon met een toevallige ontmoeting, is uitgegroeid tot een internationale samenwerking die smaakt naar meer. Daarbij verandert er ook iets aan de naam: in Duitsland heet de BouwApp momenteel nog SitePodium, maar die naam verdwijnt binnenkort.
In 2025 maakt SitePodium plaats voor Publiq, een nieuwe, internationale merknaam die beter past bij de brede ambities. Publiq wordt het communicatieplatform voor gemeenten die hun inwoners locatiegericht willen informeren en betrekken. Gebruikers kunnen specifieke gebieden volgen, waardoor de gemeente gericht updates kan sturen en feedback kan ophalen. Daarmee groeit Publiq uit tot een waardevolle app, niet alleen voor bouw- en infraprojecten, maar voor alle vormen van gemeentelijke communicatie.