De laatste tijd zien we een nieuw fenomeen voorbij komen in de BouwApp: de buurtconciërge. Ook wel bekend als ‘buurtmaatje’ of ‘buurtbuddy’. Deze hulpvaardige mensen zijn dagelijks rond de bouwplaats te vinden en zijn vooral geliefd bij ingrijpende projecten. Wij besloten erin te duiken. Wie zijn deze mensen en wat doen ze precies?
Steeds vaker worden projecten integraal aangepakt. Dat houdt in dat niet alle projecten op willekeurige momenten worden uitgevoerd, maar dat alles in één keer wordt aangepakt. De aanleiding is bijvoorbeeld dat het riool vervangen moet worden. Als de boel dan toch wordt opengebroken, worden de kabels en leidingen ook direct vervangen en daarmee de verkeerssituatie verbeterd. Voor de omgeving is het prettig dat de straat niet om de haverklap wordt opengebroken. Zo’n integraal project heeft echter ook nadelen. Ze duren langer en er zijn veel verschillende partijen betrokken bij het werk. Daardoor is het voor omwonenden niet altijd duidelijk bij wie ze moeten zijn voor vragen of bijzonderheden.
Stel dat je als bewoner van zo’n integraal projectgebied gaat verhuizen. Je hebt een verhuisbedrijf met een flinke vrachtwagen ingehuurd. Maar kan die vrachtwagen wel bij je huis komen? Je besluit de gemeente te bellen. De gemeente verwijst je naar het kabelbedrijf, het kabelbedrijf is net klaar en verwijst je naar de aannemer en de aannemer moet het even navragen bij de onderaannemer. Hoe handig is het dan als er dagelijks iemand rondloopt die je eenvoudig kunt aanspreken? Als je geluk hebt, helpt de buurtconciërge zelfs een handje mee om de vrachtwagen in te laden. Wie wil er nou niet zo’n topper bij een project?
Wie zijn deze buurtconciërges?
Buurtciërges zijn mensen die graag de handen uit de mouwen steken om de omgeving en de projectorganisatie of de omgevingsmanager te ondersteunen. Aannemers die besluiten een buurtconciërge in te zetten doen een gouden greep die alleen maar winnaars oplevert. De buurtconciërge geeft invulling aan zijn dag en ontplooidt zichzelf door omwonenden te helpen met allerlei hulp of aandacht en ontlast en ondersteunt daarmee ook nog eens het bouwteam. Geen wonder dat wij deze toppers steeds vaker aan de slag zien op en rond ingrijpende bouw- en infraprojecten. Veel omwonenden reageren dan ook enthousiast en sommigen bouwen zelfs een hechte band op met de buurtconciërge.
Wat doet een buurtconciërge?
Waar de omgevingsmanager verantwoordelijk is voor de informatievoorziening en vaak meerdere projecten managet, is de buurtconciërge meer praktisch ingesteld. Ze worden dan ook wel de oren en ogen van de omgevingsmanager genoemd. Ze lopen dagelijks rond en zien erop toe dat de bouwplaats netjes wordt achterlaten. Ook maken ze een praatje met de buurtbewoners en ondernemers. Ze schromen ook zeker niet om hun handen uit de mouwen te steken. Zo helpen ze bijvoorbeeld ouderen een opengebroken weg over te steken met boodschappen, of ondernemers met laden en lossen.
Carlos, Buurtconciërge bij EVS Infrabouw
We spraken met Carlos, hij is buurtconciërge bij verschillende projecten van EVS Infrabouw. Carlos heeft het erg naar zijn zin in zijn rol: “Mijn belangrijkste taak is dat ik zorg voor de veiligheid en toegankelijkheid voor omwonenden. Dat doe ik bijvoorbeeld door loopplaten te plaatsen, het verkeer te regelen en elke dag te checken of alles goed is achtergelaten.”
Daarnaast heeft hij als buurtconciërge ook een sociale functie. “Ik ben continu in gesprek met de omgeving. Mensen vragen mij bijvoorbeeld over de planning en of ze misschien wat zand mogen hebben voor in de tuin. Dan schep ik een kruiwagen vol en help ik een handje.” Carlos is ook nog eens handig en steekt dan ook regelmatig de handen uit de mouwen om mee te helpen. “Het allerleukste aan mijn werk vind ik het contact met de mensen. Een kopje koffie drinken met mensen en een gesprek voeren.”