Veel gemeenten en andere overheidsinstellingen zetten op dit moment voorzichtig de eerste stappen op het gebied van participatie bij projecten in de openbare ruimte. Omgevingsmanager Noor Hogeweg van de gemeente Delft heeft de nodige ervaring opgedaan en heeft dan ook geen last van koudwatervrees. Binnenkort deelt ze tijdens een webinar haar ervaringen vanuit een participatietraject waarbij ze betrokken is. In deze blog blikken we alvast vooruit en vertelt ze over het project waar ze op dit moment aan werkt.
Noor Hogeweg is omgevingsmanager op de afdeling realisatie bij de gemeente Delft. Na haar studie geofysica is ze het vak ingerold. “Tijdens mijn werk als geohydroloog deed ik interessant onderzoek naar grondwaterstromingen, maar ik miste de uitvoering.” Ze ging aan de slag als werkvoorbereider bij een aannemer. Na enkele jaren als projectvoorbereider gewerkt te hebben, greep ze haar kans om zich volledig op omgevingsmanagement te storten.
“Omgevingsmanagement vond ik altijd al een leuk onderdeel van mijn werk. Toen collega’s zeiden dat het echt wat voor mij was om omgevingsmanager te worden, heb ik het na lang twijfelen toch gedaan.” Na 3,5 jaar als omgevingsmanager te hebben gewerkt bij een aannemer, besloot ze ‘de andere kant van de tafel te verkennen’. Ze ging aan de slag als omgevingsmanager bij de gemeente Delft en dat bevalt haar uitstekend.
Wensen in kaart brengen om buurt aantrekkelijker te maken
Op dit moment zit Noor middenin het participatieproces van een project in de Delftse woonwijk Tanthof-Oost. De aanleiding voor het project is het vervangen van het riool. Een mooie kans om direct ook de verkeerssituatie aantrekkelijker te maken voor fietsers en voetgangers en meer groen toe te voegen.
Op basis van de wensen heeft een ontwerpbureau een eerste ontwerp gemaakt. Dit ontwerp is het startpunt van de participatie. “We hebben 500 flyers rondgebracht om uit te leggen wat we doen. Op die flyer stond ook een QR-code naar de BouwApp en een uitnodiging voor een inloopavond. Via de ‘Slim Melden module’ in de app konden mensen hun wensen doorgeven, bijvoorbeeld over waar parkeerplaatsen zouden moeten komen of meer groen”, vertelt Noor.
Het inzetten van de verschillende kanalen wierp haar vruchten af, vertelt Noor. “We werden overspoeld met reacties, we verdrinken bijna in ons eigen succes. Vooral via de BouwApp kwamen er veel reacties binnen.” Meer dan 300 reacties kwamen binnen. “83 mensen stuurden een reactie. Sommigen wel 14 in in één mail. Anderen stuurden hun reactie voor de zekerheid drie keer: via de mail, via de BouwApp en tijdens de inloopavond.”
Momenteel (juni 2022) zijn Noor en haar collega’s druk bezig om alle reacties te ordenen en te analyseren om uiteindelijk een verbeterd ontwerp voor te leggen. “We zitten nu in een soort informatievacuüm. Het kost tijd om alle input te verwerken en we kunnen nog niks beloven over het nieuwe ontwerp.” Toch is er geen radiostilte op dit moment. Via de app deelt Noor zo nu en dan wat bevindingen. “Daardoor zien mensen dat we de reacties serieus nemen en ondanks de stilte hard aan het werk zijn.”
Webinar digitale participatie met de gemeente Delft
Op dinsdag 21 juni, om 11 uur, gaat Noor tijdens een webinar met BouwApp-oprichter Mark van der Kooi in gesprek over digitale participatie. Tijdens deze sessie deelt Noor haar ervaringen en tips voor vakgenoten die ook aan de slag zijn of gaan met participatie. Ook is er aan het einde van de sessie tijd om haar het hemd van het lijf te vragen.