Er is de laatste tijd veel aandacht voor toegankelijkheid, en dat is terecht. Het is namelijk van groot belang dat iedereen kan meedoen in onze samenleving. Communicatie speelt daarbij een cruciale rol. Het gaat niet alleen om begrijpelijk taalgebruik, maar ook om gebruiksvriendelijke communicatiekanalen. In deze blog zoeken we uit wat de ontwikkelingen rond toegankelijkheid betekenen voor omgevingscommunicatie via de BouwApp.
Laten we bij de basis beginnen, wat bedoelen we met digitale toegankelijkheid? Digitale toegankelijkheid betekent dat digitale kanalen voor iedereen makkelijk te gebruiken zijn, ongeacht eventuele beperkingen. De Web Content Accessibility guidelines (WCAG) beschrijven vier pijlers voor digitale toegankelijkheid: ‘waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust.’
Nieuwe wet- en regelgeving toegankelijkheid
Het komt niet uit de lucht vallen dat toegankelijkheid bij veel organisaties hoog op de agenda staat. In juni 2025 zal er namelijk een nieuwe wet in werking treden: de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn (European Accessibility Act). Deze EU-wet die schrijft voor dat producten en diensten toegankelijker worden voor mensen met handicaps, zoals visuele of motorische beperkingen. Ook digitale producten en diensten moeten voor iedereen gemakkelijk te gebruiken zijn.
Toegankelijkheidsverklaring
Volgens deze nieuwe wet moeten overheidsinstellingen een toegankelijkheidsverklaring hebben voor hun digitale kanalen. Dat gaat niet alleen over technologie, zoals een goed werkende website of een handige app, maar ook over de inhoud zelf. Duidelijke taal is hierbij essentieel. De BouwApp kan op zichzelf geen toegankelijkheidsverklaring krijgen, omdat die verklaring zowel technologie als taal omvat.
Toegankelijkheid de BouwApp
Bij de BouwApp doen we ons best om ons platform zo toegankelijk mogelijk te maken. We hebben al een aantal dingen gedaan, zoals:
- Webversie voor mensen die geen app willen of kunnen downloaden
- Automatische vertaalfunctie
- Kleurcontrasten
- AI toepassing om teksten naar het juiste taalniveau te vertalen
- Teksten aan foto’s kunnen toevoegen
- Ondersteuning voorleesfunctie
Toegankelijkheidsniveau
We hebben een externe partij, Stichting Appt, ingeschakeld voor een onderzoek naar de toegankelijkheid van de BouwApp. Uit hun audit bleek dat onze technologie momenteel op niveau B wordt beoordeeld. We nemen de aanbevelingen uit het rapport serieus en werken eraan om vóór de invoering van de nieuwe wet aan niveau A te voldoen.
Bij de BouwApp vinden we digitale toegankelijkheid ontzettend belangrijk. We werken hard aan verbeteringen en staan open voor gesprekken hierover. Als je vragen hebt over de toegankelijkheid van de BouwApp of goede ideeën hebt om het nog beter te maken, neem dan gerust contact met ons op!