“Omgevingsmanagement is heel veel en dan een beetje techniek en asfalt”, zegt zelfverklaarde BouwApp ambassadeur en omgevingsmanager Diana de Klerk. Ze is een van onze gebruikers die de kracht van de BouwApp tot in de puntjes begrijpt en daar vanuit haar functie optimaal gebruik van maakt. Haar project De Parklaan in Ede (2022 – 2024) is inmiddels afgerond, maar had meer dan 2100 volgers die via Diana’s nieuwsfeed overal van op de hoogte werden gebracht. Hiervoor werd de BouwApp taart, volgens Diana inmiddels uitgegroeid tot de ‘Oscar’ onder de omgevingsmanagers, tot twee keer toe persoonlijk bij haar langs gebracht.
De Parklaan in Ede was een groot succes en dat terwijl het het eerste project was van Diana als omgevingsmanager. Hoe is Diana omgevingsmanager geworden? Wat vindt ze van deze functie en welke uitdagingen komt ze tegen? Hoe gebruikt Diana de BouwApp om de omwonenden en het project met elkaar te verbinden? Dit is haar verhaal.
Van kunst naar omgevingsmanagement
Voordat Diana als omgevingsmanager aangenomen werd bij Van Gelder, werkte ze in de kunst. Haar professionele carrière begon ze als picture editor bij een bedrijf dat posters maakte voor aan de muur. Ook heeft ze een eigen bedrijf gerund, waarna ze terugkeerde naar de verkoop van commerciële kunst. Dit was voornamelijk photographic art on plexi, in Diana’s kringen ook wel “fashion on the wall” genoemd. Ze deed dit met plezier, maar toch miste er iets: ze kreeg geen energie van haar werk.
Het zijn mogelijk de prachtige heidevelden bij Ede geweest die haar de inspiratie hebben gegeven om van baan te veranderen. Diana wandelde elke ochtend bij zonsopgang met een vriendin over de heide, waar ze genoten van het schitterende landschap en de wilde dieren. Haar vriendin was omgevingsmanager en na uitgebreide gesprekken over wat deze functie precies inhoudt was de beslissing vrij snel gemaakt. Het kostte haar één telefoontje en een gesprek bij Van Gelder en anderhalve week later mocht ze zich officieel omgevingsmanager noemen. Van deze beslissing had ze geen moment spijt: “Ik ben nog steeds elke dag blij dat ik dit werk doe.”
Met alleen de titel omgevingsmanager kom je er niet. Diana had al aardig wat soft skills om direct toe te passen, maar voor wat ze theoretisch nog niet wist van het vak moest ze terug naar de schoolbanken. De praktijk leerde ze door veel mee te lopen met de professionals en heel veel vragen te stellen. Ook nu steekt ze nog elke dag iets nieuws op. “Het vak is heel dynamisch en het verandert continu”, geeft ze aan. Op de hoogte blijven van de regelmatig veranderende wetgeving is daar slechts één voorbeeld van.
Veelzijdigheid doet goed
Het is vooral deze veelzijdigheid die haar aantrekt in het vak. En het geografische gebied waarin ze werkzaam is, is zeker niet zonder uitdagingen. De Parklaan in Ede was een project waarvoor de N224 verbonden moest worden met de A12. Tussen de stakeholders bevonden zich onder andere de provincie, Rijkswaterstaat, de gemeente Ede en een groot aantal bedrijven die zaken deden binnen het grote gebied (5,5 kilometer lang).
De eekhoorns, vleermuizen en dassen die via milieuorganisaties en ecologen ook hun stem lieten horen, waren misschien wel haar meest veeleisende stakeholders. Daarbij is dit een gebied waar altijd rekening gehouden moet worden met de aanwezigheid van mogelijke niet-gesprongen explosieven.
Hoe leg je aan omwonenden uit dat hun route naar de basisschool van hun kinderen met vele kilometers zal worden omgelegd om een ecoduiker aan te leggen? Hoe kan het dat men driekwart jaar moet wachten tot een boom geveld mag worden, omdat er een eekhoornnest in zit? Volgens Diana is de BouwApp een schakel tussen omwonenden en het project waarmee onbegrip over dit soort vragen kan worden omgezet naar trots en saamhorigheid in de omgeving.
Begrip kweken bij omwonenden
Het project De Parklaan was zeker geen makkelijk eerste project. En het was ook een grote inbreuk op het leven van de omwonenden, en dat voor twee jaar lang. Om te bepalen wat ze op de BouwApp plaatst, neemt ze een stapje terug. “Hoe zou je zelf behandeld willen worden, en welke info wil je zelf lezen” als je rondom het bouwproject woont? “Wat is van toegevoegde waarde voor omwonenden?”
Door zichzelf deze vragen te stellen, kwam ze op bijzondere ideeën. Toen het Parklaan project vast kwam te lopen, omdat de ecoloog het kappen van drie bomen verbood in verband met eekhoornnesten, moest er worden gecommuniceerd. In plaats van een korte post met een simpele uitleg op de BouwApp, plaatste Diana een vlog met die ecoloog waarin werd uitgelegd waarom de eekhoorntjes voor zoveel oponthoud zorgden. Vervolgens kregen omwonenden tips waarmee ze zelf de eekhoorntjes naar hun tuin konden lokken om ze zo ook een handje te helpen. Niet alleen creëerde ze begrip onder de omwonenden, ze zorgde er ook voor dat de eekhoorntjes in dat gebied een grotere overlevingskans kregen en dat de omwonenden daaraan bijdroegen.
Zo heeft ze ook vleermuisgeleidedoeken tussen boomstammen moeten laten ophangen, heeft ze bruggen voor eekhoorns moeten laten plaatsen, heeft ze wildroosters en fauna rasters moeten laten aanbrengen. In plaats van alleen te communiceren dat de weg moet worden afgesloten voor het plaatsen van een ecoduiker, legt ze ook uit wat het belang daarvan is en plaatst ze foto’s. Het resultaat is een schitterende laan waar niet alleen zij trots op is, maar ook de omwonenden.
Omgevingsmanagement is…
Als antwoord op de vraag wat omgevingsmanagement precies is, geeft Diana aan dat het niet alleen draait om asfalt en techniek, ook al heb je die kennis wel nodig om dingen te begrijpen en beslissingen te maken. “Het is het vooruitdenken”, zegt ze in een interview voor Omgevingsmanagement, de Podcast. “Wat gebeurt er als je een bepaalde actie doet? Wat gebeurt er als je bomen en grond weghaalt en je legt er asfalt overheen? Het regenwater kan de grond onder het asfalt niet meer bereiken, dus daarvoor heb je speciale riolering nodig.” Het is deze veelzijdigheid die de baan voor haar zo fascinerend maakt. En via de BouwApp is ze in staat om al deze belangrijke en interessante mededelingen te delen met de mensen om het project heen.
Diana is ervan overtuigd dat er veel meer in de BouwApp zit dan wat ze er tot nu toe mee voor elkaar heeft gekregen. “We hebben nog niet door wat we allemaal nog meer kunnen met de BouwApp”, zegt ze, “maar informatie delen werd en is voor mij een uitdaging.”
Ze blijft wel realistisch: “Hoe meer hinder, hoe meer volgers”, geeft ze eerlijk toe. Maar door de juiste informatie in de juiste hoeveelheden en op de juiste momenten via de BouwApp te delen, creëer je een gevoel van saamhorigheid en zelfs trots tussen bouwbedrijven en omwonenden.
Een booming business
De toekomst voor omgevingsmanagement ziet er volgens Diana rooskleurig uit. Het is een “booming business” en er worden steeds meer omgevingsmanagers aangenomen. Daar is Nederland vrij uniek in, want in veel andere landen is dit een functie die (nog) niet bestaat. “Omgevingsmanagement zal steeds meer onderdeel worden van de projecten die worden uitgevoerd”, legt ze uit, “door wetgeving, maar ook omdat er steeds meer begrip komt dat je een bedrijf niet zomaar kunt afsluiten.” Ze vindt ook dat “omwonenden moeten kunnen reageren als hun leven in de war wordt gebracht”.
Diana is een goed voorbeeld van hoe omgevingsmanagers met verschillende achtergronden echt iets toevoegen aan hun vakgebied. Ze begrijpt techniek en asfalt, maar ze denkt vanuit de omgeving. Door realiteit met creativiteit te combineren is ze in staat alle facetten van de BouwApp te benutten. Wij hopen haar interessante updates en verhalen snel weer op de BouwApp tegen te komen.