De BouwApp heeft sinds 2019 een internationale versie: SitePodium. Inmiddels zetten projectorganisaties in Australië en Engeland ons platform in voor omgevingsmanagement bij bouw- en infraprojecten. Wij spraken met de Nederlandse Jesper van der Heiden, die vanuit Slowakije onze app heeft geïntroduceerd in Londen. Een verhaal over verantwoordelijkheid nemen, ver over de landsgrenzen.
Nederlandse wereldburger in de bouwsector
Jesper van der Heiden is projectmanager bij de Slowaakse projectontwikkelaar J&T Real Estate (JTRE). Hij studeerde Civiele Techniek in Delft en ging eerst aan de slag bij Boskalis. Daar begon hij als stagiair en groeide achtereenvolgens door tot: field engineer, superintendent, project planning engineer en manager transport & logistics. Hij deed ervaring op bij projecten in Mozambique, Congo, Brazilië, Ierland, Engeland en Duitsland.
In 2017 daalde hij neer in Slowakije en ging aan de slag bij het internationaal opererende J&T Real Estate. Jesper ziet het als een mooie uitdaging: “Real estate management is een ander soort markt dan ik gewend was. Het was een gewaagde stap maar uiteindelijk ben ik blij dat ik het heb gedaan. Ik heb ontzettend veel geleerd en leer nog elke dag.” In een vliegtuig kwam Jesper per toeval in contact met Paul Frankenhuizen, één van de oprichters van de BouwApp. “Paul vertelde mij over de BouwApp en SitePodium en ik vertelde over mijn project in Londen. We besloten contact te houden”. De toevallige ontmoeting op tien kilometer hoogte vormde uiteindelijk de brug die de BouwApp naar de andere kant van de Noordzee bracht.
Groot project in Londen
Het project waar Jesper met Paul over sprak, is de bouw van een grootschalig complex in Londen genaamd ‘Triptych Bankside‘. “Het is ons eerste project in Londen. Het project bestaat uit drie gebouwen: een 10 verdiepingen hoog kantoorgebouw, en twee appartementencomplexen van 15 en 19 verdiepingen met in totaal 169 appartementen.” Eind 2018 begonnen de sloopwerkzaamheden en in 2019 startte de bouw van het complex in het overvolle centrum van Londen. Daarnaast bouwen ze een bejaardenhuis. Dat heeft te maken met maatschappelijk ondernemen en de manier van aanbesteden in de Britse hoofdstad. Voor beide projecten zet JTRE SitePodium in.
Aanbesteden in Londen
Jesper vertelt over de verschillen tussen aanbestedingen in Nederland en Londen. “In Londen moet je in je aanbesteding een plan opnemen voor een sociaal project. In ons geval de bouw van een verzorgingshuis voor ouderen. Het doel van deze sociale projecten is om te voorkomen dat Londen straks alleen nog maar een stad voor de rijken is.” Zo biedt het gemeentebestuur de kans om iets goeds te doen met het geld dat je anders aan de belastingdienst betaalt.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Toch blijken niet alle projectontwikkelaars iets terug te doen voor de stad. Het is ook mogelijk om deze verplichting af te kopen en simpelweg meer belasting te betalen. Toch besloot JTRE wel de verantwoordelijkheid te nemen, ondanks de risico’s die een extra project met zich meebrengt. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is belangrijk voor JTRE. De ‘social return’ waar het stadsbestuur op aanstuurt sluit precies aan bij hoe wij werken en handelen. Wij vinden het belangrijk dat de stad leefbaar en betaalbaar blijft. De postbodes, verplegers en politieagenten die in de stad werken moeten er ook kunnen wonen.”
Intrinsieke motivatie om goed te communiceren
Het inzetten van een app voor omgevingscommunicatie is niet gebruikelijk in Engeland. “Er zijn tal van richtlijnen waar je als ontwikkelaar en bouwer aan moet voldoen, bijvoorbeeld over trottoirs en groen, maar er zijn weinig regels op het gebied van communicatie.” Het besluit om een app in te zetten komt dan ook voort uit een intrinsieke motivatie. “Wij vinden het belangrijk om op goede voet te staan met de projectomgeving en de nieuwe gebruikers van het complex. Met de app hebben we een geschikt medium voor wederzijdse en snelle communicatie met de omgeving”, legt Jesper uit.
SitePodium goed ontvangen
Jesper heeft positieve reacties gekregen op het gebruik van SitePodium in Londen. “Het is een handig medium om rechtstreeks met de juiste doelgroepen te communiceren. Het is prettig dat mensen één op één hun vragen stellen, zonder dat er een sneeuwbaleffect ontstaat op social media”. Voor het bijhouden van de app heeft JTRE het bureau ‘TwoBlue Communications’ ingeschakeld, zij kennen de omgeving het best. Jesper: “Bovendien is het ons eerste project in Londen, we laten graag een goede indruk achter en de app helpt daarbij.”
Toekomst
Op de vraag of Jesper ook in de toekomst SitePodium inzet bij projecten reageert hij enthousiast.
“Absoluut. Ik zie zie het als een zeer geschikt middel om te communiceren met de belanghebbenden. Je hebt je eigen kanaal in plaats van dat je afhankelijk bent van social media of de plaatselijke pers.” Wel geeft hij aan dat hij de volgende keer de app in een eerder stadium van het project inzet. “Toen we waren gestart met SitePodium was het project al begonnen. Het was zeker niet verkeerd geweest als we direct vanaf het begin met de app hadden gecommuniceerd. Dat maakt het makkelijker om de communicatie bij aanvang te centraliseren”.
Wij zijn blij dat Jesper ons platform heeft geïntroduceerd in Londen. Het is goed om te zien dat er ook in het buitenland stappen worden gezet om omgevingscommunicatie en community engagement naar een hoger niveau te tillen. Wij verheugen ons dan ook op een lange en vruchtbare samenwerking met Jesper en JTRE!
– Paul Frankenhuizen