Linda maakte 3 jaar geleden de overstap van het basisonderwijs naar de bouw- en infrawereld. Ze werkt als omgevingsmanager bij Dura Vermeer, waar omgevingsmanagement hoog in het vaandel staat. Bij haar projecten maakt ze gebruik van de Dura Vermeer BouwApp, op het platform van de BouwApp. We spraken met haar over haar overstap, haar ervaringen, haar huidige uitdagingen in Volendam en de toekomst van het vakgebied.
Carrièreswitch
Linda stond jarenlang voor de klas in het basisonderwijs. Hoewel ze genoot van haar mooie vak begon er iets te kriebelen. “Het was tijd voor iets nieuws, ik was toe aan een nieuwe uitdaging.” Ze besloot mee te lopen met een omgevingsmanager. Dat beviel haar zo goed dat ze de stap waagde. Ze begon met een intensief leertraject en volgde een communicatieopleiding, een training basiskennis infra, een training Strategisch Omgevingsmanagement en behaalde haar VCA-certificaat. “Het voelde als een sprong in het diepe, maar ik heb nog geen moment spijt gehad”, vertelt ze glunderend.
Een andere wereld
Wat ze zo leuk vindt aan het nieuwe bestaan als omgevingsmanager? “De variatie, het contact met de mensen en de vrijheid en eigen verantwoordelijkheid bevallen mij ontzettend goed”. Er bestaan veel vooroordelen over de ‘softe’ onderwijswereld en de ‘harde, zakelijke’ wereld van bouw en infra. Als er iemand is die de verschillen kent, is het Linda wel. “Wat mij vooral opviel waren de humor en nuchterheid van mijn collega’s. De interesse en hulpvaardigheid van mijn collega’s vind ik echt tof. Het is een ontzettend warm bad.”
Rol als omgevingsmanager
Linda werkt bij Dura Vermeer als omgevingsmanager in regio noordwest. Ze was onder meer betrokken bij de realisatie van de Biobased Proeftuin aan de N231 in Aalsmeer en het groot onderhoud van de Wandelpromenade in Haarlem. Nu is ze onderdeel van Bouwteam DeDam waar ze werkt aan de herinrichting van de Julianaweg, de hoofdader van Volendam. Dit project is uniek als het gaat om participatie met de omgeving. De belanghebbenden (bewoners en ondernemers) van de Julianaweg mogen al in een pril stadium meedenken met het ontwerp. “We zijn begonnen met een blanco vel en samen met de gemeente Edam-Volendam en de belanghebbenden zijn we dit vel aan het inkleuren.”
Verbindende schakel
“Als omgevingsmanager ben ik de schakel tussen het project en de omgeving. Het begint met het in kaart brengen van de omgeving. Wie zijn de stakeholders en welke belangen spelen er? Op basis van de verwachte hinder ontwikkelen we beheersmaatregelen. Ik zit dus regelmatig bij mensen aan de keukentafel. Daarnaast geef ik invulling aan de 13 domeinen waarbij je kunt denken aan de coördinatie van de verkeersmaatregelen, ecologisch onderzoek, bodem & milieu, archeologie en niet gesprongen explosieven. Maar ook het in kaart brengen van alle raakvlakken en het managen hiervan.” Linda vertelt dat Dura Vermeer de lat hoog legt voor omgevingsmanagement. “Ons omgevingsteam is pas tevreden wanneer wij een 8 als waardering krijgen van de omgeving. Bij ons zijn techniek en omgevingsmanagement gelijkwaardig”. Omgevingsmanagement is voor Dura Vermeer dus niet een bijzaak, maar een hoofdzaak.
Aanpak
Als de uitvoering van start gaat, houdt Linda nauw contact met de projectomgeving. “Ik zorg voor korte lijntjes, zowel tussen het projectteam en de omgeving, als tussen mij en het projectteam.” Om dat voor elkaar te krijgen zet Linda de Dura Vermeer BouwApp in, die draait op het platform van de BouwApp. “Via de app houden we iedereen op de hoogte van de voortgang en kunnen omwonenden eenvoudig contact opnemen, een melding doen en berichten sturen. In de voorfase nemen wij de omgeving mee met wat er achter de schermen gebeurt. Elke twee weken plaatsen we een bericht in de app. We stellen bijvoorbeeld het bouwteam voor, vertellen over lopende onderzoeken (ecologie, bodem en milieu), zetten polls uit en vertellen over het ontwerpproces”.
Digitale ontwerpateliers
Dat de betrokkenheid in Volendam hoog is, blijkt uit het aantal aanmeldingen voor een werkgroep tijdens de participatiefase. “We hadden maar liefst 70 aanmeldingen. Daaruit hebben we 40 werkgroepleden geselecteerd die een goede afspiegeling zijn van de belanghebbenden.” Voor de werkgroep zijn er digitale ontwerpateliers ontwikkeld. “We doorlopen het ontwerpproces en luisteren naar de ervaringen en ideeën en bespreken met het bouwteam wat er mogelijk is.”
De toekomst van de omgevingsmanager
We vroegen Linda hoe ze verwacht dat de toekomst van haar vak eruit ziet. “Ik zie dat de rol van omgevingsmanagement steeds prominenter wordt en ik verwacht dat deze ontwikkeling zich voortzet. Ik denk dat we als omgevingsmanagers nog eerder bij het project betrokken worden”. Ook denkt ze dat de omgevingsmanager specialistischer wordt. “Bij het project in Volendam hebben we al een omgevingsteam. Ik werk nu samen met een collega omgevingsmanager, -adviseur en een communicatieadviseur. Mijn verwachting is dat bij impactvolle projecten steeds vaker een team met verschillende specialisten wordt ingezet in plaats van één omgevingsmanager.”
Ook verwacht Linda dat de nieuwe Omgevingswet invloed krijgt op haar vakgebied. “De nieuwe omgevingswet heeft als gevolg dat we de omgeving nog veel meer bij de projecten gaan betrekken, eigenlijk zoals we nu al bij het project in Volendam doen. Dit gaat veel verder dan luisteren en informeren. Actieve participatie zo vroeg mogelijk in het project zorgt voor een betere aansluiting van het project bij de omgeving en voor een groter draagvlak.”
Linda heeft in ieder geval geen spijt van haar carrièreswitch en verstaat haar vak als omgevingsmanager goed. Haar projecten zijn te volgen in de Dura Vermeer BouwApp en zijn ook op de BouwApp te vinden.