Interview met Annemieke de Roos – Gemeente Nieuwkoop
Aangezien steeds meer gemeenten kiezen voor de BouwApp, is het interessant om de invulling van omgevingscommunicatie eens vanuit deze invalshoek te belichten.
Nieuwkoop is een voorbeeld van zo’n gemeente die de BouwApp gebruikt om haar bewoners op de hoogte te houden van lopende werkzaamheden.
We hadden daarover een prettig gesprek met Annemieke de Roos. Annemieke is omgevingsmanager voor beheer openbare ruimte bij de Gemeente Nieuwkoop. Zij vindt het niet alleen belangrijk dat de gemeente continu kijkt naar hoe men de communicatie richting de inwoners beter kan maken, ze vindt het vooral ook erg leuk om de inwoners van Nieuwkoop te vertellen over wat er speelt.
Welke bouwprojecten van de Gemeente Nieuwkoop zijn momenteel te volgen via de BouwApp?
“De BouwApp wordt momenteel ingezet voor twee projecten. Het eerste project is ‘Woonstraten Langeraar‘ in Langeraar, diverse straten waar we te maken hebben met direct aanwonenden. De bestrating wordt er daar eerst uitgehaald en uiteindelijk komt er weer nieuwe bestrating in. Bij dit project is de BouwApp heel erg handig, omdat er recht voor de deur gewerkt wordt. Mensen kunnen regelmatig niet voor hun eigen woning parkeren of moeten hun afval op een andere plek aanbieden dan normaal.”
“Het tweede project is de Verwondering in Nieuwveen, een woonwijk in aanbouw. Op dit moment zijn we het gebied bouwrijp en woonrijp aan het maken. Hier is de BouwApp nuttig om toekomstige bewoners op de hoogte te houden. Een gedeelte woont daar nog niet, omdat hun huis nog in aanbouw is. Men kan echter wel alles via de BouwApp volgen, zoals de aanleg van de riolering of kabels en leidingen.”
Waarom is omgevingscommunicatie zo belangrijk voor de Gemeente Nieuwkoop?
“Het klinkt wellicht cliché, maar je wil gewoon je inwoners informeren en draagvlak hebben voor je werkzaamheden. We vinden het ook gewoon leuk om te vertellen over onze werkzaamheden, maar ook waarom we dingen op een bepaalde manier doen. De Walnootstraat bijvoorbeeld, die hogen we op met yalibims. Dat is ophoogmateriaal, dat van het Griekse eiland Yali komt. Dat zijn leuke dingen om aan inwoners te vertellen.”
Hoe is het gebruik van een app zoals de BouwApp in beeld gekomen?
“Een aantal jaar geleden had de gemeente aannemers aan het werk die de BouwApp inzetten. Daar ken ik de BouwApp van. Toen zag de BouwApp er overigens nog niet zo mooi uit zoals hij er nu uitziet. Sinds de BouwApp dat nieuwe jasje heeft gekregen, vind ik wel dat hij er echt uitspringt ten opzichte van andere apps.”
“Mark van der Kooi (red: medeoprichter en Sales vertegenwoordiger bij de BouwApp) kwam bij ons langs, en toen kregen we gelijk het gevoel: dit is een jonge enthousiaste club die echt achter z’n product staat en oprecht met ons meedenkt in het brengen van toegevoegde waarde.”
Waarom kiest de Gemeente Nieuwkoop voor de BouwApp i.p.v. Facebook voor omgevingscommunicatie?
“Ik zie vooral als voordeel dat je acute zaken die belangrijk zijn voor omwonenden eenvoudig kunt delen, wetende dat de doelgroep ook daadwerkelijk bereikt wordt. Met de BouwApp kunnen we ons specifiek richten op de mensen die rond onze projecten wonen en die te maken krijgen met mogelijke impact. We gebruiken Facebook meer om allerhande zaken te delen die in de gemeente Nieuwkoop spelen.”
Wat doen jullie aan omgevingscommunicatie naast de BouwApp?
“We hebben bewonersbrieven, Social Media en een website die we in kunnen zetten. Ook brengen we een huis-aan-huisblad uit het Nieuwkoop Nieuws dat eens in de twee weken verschijnt. Dit is voor ons ook echt een belangrijk communicatiemiddel naar de inwoners toe. Het blad wordt door onze redactie gemaakt, vervolgens gedrukt en huis-aan-huis verspreid.”
Wat is de grootste kracht van de BouwApp voor de Gemeente Nieuwkoop?
“Wat wij echt een groot voordeel vinden aan de BouwApp, is dat we op een laagdrempelige manier in contact zijn met bewoners. Mensen kunnen snel iets melden via de BouwApp aan ons en lachende of huilende smileys ‘uitdelen’. We willen het namelijk ook horen als het niet goed gaat., zodat we actie kunnen ondernemen. Met de BouwApp kunnen zaken snel en makkelijk doorgegeven worden. ”
Hoe promoten jullie gebruik van de BouwApp?
“In het huis-aan-huisblad hebben we in een artikel aangekondigd dat de BouwApp ingezet ging worden als communicatiemiddel bij onze projecten.
“We hebben ook een video laten ontwikkelen. We zochten namelijk naar een originele manier om het project te lanceren. Video is natuurlijk ook makkelijk deelbaar. We merken op Facebook dat video’s goed bekeken worden. Uiteindelijk zoek je naar een selectie van verschillende communicatiemiddelen om zoveel mogelijk inwoners van de Gemeente Nieuwkoop te bereiken.”
De video is hieronder te bekijken: