De gemeente Delft zag de herinrichting van de uitgestrekte Vogelbuurt West als een kans om bewoners als experts en inspiratiebron te betrekken. Omgevingsmanager Noor Hogeweg leidde dit participatieproject, waarbij de BouwApp cruciaal bleek voor succesvolle communicatie en betrokkenheid.
De aanpak
Noor implementeerde een gevarieerde communicatie-aanpak, met de BouwApp als centraal informatiepunt. Dit was in lijn met het streven naar duidelijk verwachtingsmanagement en toegankelijkheid.
De app bood actuele projectinformatie, inspraakmogelijkheden en liet bewoners via de Slim Melden Module suggesties doen. De enquête-functie vergrootte de respons.
Bewust van de digitale kloof in de gemeenschap, zorgde Noor ervoor dat alle bewoners, ongeacht hun digitale vaardigheden, konden deelnemen via tablets of via de telefoon.
Terugkoppeling en transparantie
Transparantie en tijdige terugkoppeling waren sleutelaspecten in dit participatietraject. Updates en samenvattingen van inloopavonden werden via de BouwApp gedeeld, zodat ook afwezigen betrokken bleven. Dit bevorderde het begrip en acceptatie.
De BouwApp is een verrijking, geen vervanging.” – Noor Hogeweg
De resultaten
De aanpak van Noor, waarbij ze de BouwApp goed wist benutten, leidde tot verhoogde betrokkenheid en meer reacties dan verwacht. Voorafgaand aan de eerste inloopavond gaf de app al een helder beeld van de wijkbelangen. Open communicatie over afgevallen wensen droeg bij aan meer begrip voor het definitieve ontwerp.
- Meer dan 170 bewoners die de app gebruikten.
- In totaal 318 reacties van 83 betrokken buurtbewoners.
- Gemiddeld 60 bezoekers bij inloopavonden, met 170 volgers die terugkoppeling kregen via de BouwApp.
- Noor Hogeweg ontving de Participatieprijs van de bewonersvereniging en het project werd finalist van de Galjaardprijs 2023.