Projecten met een grote impact vragen om vakkundig omgevingsmanagement. Bij dit project in Rotterdam zagen we op de BouwApp wel een heel bijzonder staaltje omgevingsmanagement voorbij komen: van een sinterklaasfeestje en bloemschikken tot het uitdelen van banketstaven. Bij dit project trok aannemer EVS Infrabouw werkelijk alles uit de kast om de omgeving blij te maken. Wij interviewden omgevingsmanager Rieke van Wijngaarden om te vragen hoe dit alles tot stand is gekomen.
Over het project
De reconstructie is een integraal project waarbij verschillende partijen allerlei werkzaamheden verrichten waaronder het vervangen van het riool, de tramrails en de kabels en leidingen. Daarnaast is de belichting en de verkeerssituatie verbeterd. Het project is opgedeeld in vier fasen en duurt in totaal net geen jaar.
Bewoners en middenstand
Rieke van Wijngaarden vertelt dat de omgeving van de Kleiweg een dichtbevolkt gebied is met veel (lokale) winkels en horeca. Ze vertelt ook dat het voor deze omgeving een behoorlijk ingrijpend project is. De bewoners en de ondernemers zijn vertegenwoordigd in klankbordgroepen en hebben veel inbreng gehad over de plannen in hun omgeving. Tijdens het project zet Rieke de BouwApp in om direct contact met de omgeving zoveel mogelijk te stimuleren.
EVS Infrabouw heeft De BouwApp heel goed ingezet om de omgeving te voeden en zichzelf te laten voeden met informatie. Ze zijn ontzettend benaderbaar en met De BouwApp houden ze iedereen op een snelle manier op de hoogte.
– Marjan van der Hoek, bewoner in het projectgebied
Meedenken met lokale ondernemers
Door de werkzaamheden zijn de lokale ondernemers minder goed bereikbaar. Bovendien kreeg Rieke de melding dat de winkels niet meer zichtbaar waren door de bouwhekken. Daarop heeft ze alle ondernemers laten fotograferen en bouwhekdoeken laten maken waarmee de ondernemers weer te zien waren. Toch zag ook de lokale bakker de omzet flink teruglopen. Daarop besloot de aannemer EVS Infrabouw rond kerst een grote hoeveelheid banketstaven te bestellen en uit te delen aan de omwonenden. Zo was de bakker even geholpen en konden de omwonenden genieten van een banketstaaf van de verse bakker.
De bouwhekken stonden op een gegeven moment een meter voor onze deur. Daar was geen ontkomen aan omdat daar kabels en leidingen lagen, maar goed voor de zaak was het bepaald niet. Dat EVS Infrabouw 350 banketstaven afnam en uitdeelde in de buurt waarderen we daarom enorm. Een hele leuke actie!
– Bernadette Liersen, franchisenemer Bakker Klootwijk
Community engagement
Niet alleen de ondernemers, maar ook de bewoners profiteren van de community-engagement strategie van EVS Infrabouw. Zo konden kinderen sinterklaas komen vieren in de bouwkeet.
Met de lokale bloemenzaak organiseerde de omgevingsmanager een gezellige middag waarbij kinderen uit de buurt konden bloemschikken. Zo trok de bloemenwinkel een hoop bezoek en kwamen veel mensen op het idee om weer eens een mooi bosje bloemen te kopen. Rieke legt uit waarom zij dergelijke initiatieven graag neemt of ondersteunt: ‘Door echt te luisteren naar mensen en er voor ze te zijn, creëer je een positieve sfeer rondom een project. Dan gaat omgevingsmanagement opeens veel verder en is het veel leuker dan alleen communiceren over hinder en overlast.’
Buurtmaatje
De aannemer heeft voor dit project een zogenoemd buurtmaatje ingezet. Het buurtmaatje is elke werkdag aanwezig op de projectlocatie als om ondernemers te helpen met laden en lossen en waar nodig bewoners een handje te helpen. Dit maakt het mogelijk om persoonlijk te contact te hebben en alle meldingen uit de app snel op te volgen.
Meldingen als input
De BouwApp is de plek waar de meldingen en vragen binnenkomen en waarmee de buurt wordt geïnformeerd. Dit gebruikt Rieke als input voor haar communicatie en creatieve ideeën. Ze is dan ook erg blij met de vele reacties en vragen die ze via de app binnenkrijgt. Ze raadt andere omgevingsmanagers ook aan om de app te gebruiken en geeft daarbij nog een leuke tip: ‘soms sturen bewoners ook foto’s, ze hebben bijvoorbeeld vanaf hun balkon perfect uitzicht op de bouwplaats. Deze foto’s plaats ik vervolgens weer op de app. Zo krijgt het enthousiasme van de omwonenden een podium en dat werkt aanstekelijk.’
Enthousiaste projectmanager
Vanuit de gemeente Rotterdam was Hans Kea als projectmanager verantwoordelijk voor het project. Hij is erg te spreken over hoe EVS Infrabouw de BouwApp inzet voor omgevingscommunicatie. ‘De BouwApp maakt het makkelijk om op een snelle en toegankelijke manier met de omgeving te communiceren. De hoofdlijnen worden gecommuniceerd met bewonersbrieven, maar voor de korte en snelle updates werd de BouwApp ingezet. Aangezien het project 700 volgers heeft lijkt de omgeving ook erg enthousiast te zijn over deze manier van communiceren.’ Of Hans Kea ook in de toekomst de BouwApp wilt inzetten hoeft hij niet te twijfelen: ‘Ik zou niet anders meer willen!’.