‘Meten is weten en gissen is missen’. Hoewel deze uitspraak zijn herkomst vind in de wetenschap, is het binnen omgevingsmanagement niet anders.
Het houden van enquêtes onder omwonenden van een bouwproject helpt je om erachter te komen of de bouwwerkzaamheden invloed hebben op de leefomgeving en of er verbeterpunten zijn. Hieronder staan vijf tips die jou helpen bij het maken van een effectieve enquête.
1. Bepaal vooraf wat je met de uitkomsten van de enquête gaat doen
Dit bepaalt namelijk hoe de enquête wordt opgezet en hoe de verzamelde gegevens worden geanalyseerd. Dit kan helpen bij het verzamelen van de juiste informatie en het stellen van de juiste vragen. Bovendien, als je weet wat je met de uitkomsten van een enquête wilt doen, kun je gerichte actie ondernemen om problemen op te lossen of verbeteringen aan te brengen in het bouwproject.
Bijvoorbeeld: Als de enquête aangeeft dat er problemen zijn met geluidsoverlast, kun je maatregelen treffen om dit te verminderen, zoals het installeren van geluidsisolatie.
2. Wees selectief met het aantal vragen
Er zijn verschillende redenen waarom je selectief wil zijn in het aantal vragen in je enquête onder omwonenden:
Een enquête met veel vragen kan veel tijd kosten om in te vullen, wat kan leiden tot een lager responspercentage.
Daarnaast kan een enquête met een eindeloze batterij aan vragen onnauwkeurige resultaten opleveren, omdat respondenten moe worden van het invullen van de enquête en fouten maken.
Als je te veel vragen stelt, kan het lastig zijn om de verzamelde gegevens te analyseren en te begrijpen. Door selectief te zijn in het aantal vragen, kun je de data eenvoudiger analyseren en de resultaten duidelijker presenteren. Daarnaast zorg je ervoor dat de enquête efficiënt is, respondenten gemotiveerd blijven, relevante informatie verzamelt en eenvoudiger te analyseren is.
3. Wissel open en gesloten vragen af
Open vragen geven respondenten de mogelijkheid om hun mening te geven in eigen woorden, waardoor je meer inzicht krijgt in hoe zij over een bepaald onderwerp denken. Gesloten vragen daarentegen geven specifieke antwoordopties waardoor je specifieke informatie kunt verzamelen.
Door af te wisselen tussen open en gesloten vragen, kun je vergelijkingen maken tussen de resultaten van de verschillende vragen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bepalen of er een verband is tussen specifieke antwoorden op gesloten vragen en de meningen die worden gegeven in open vragen.
Afwisseling van open en gesloten vragen kan daarnaast helpen om de respons van de enquête te verhogen, omdat het invullen van open vragen vaak minder tijdrovend is dan het invullen van gesloten vragen.
Door af te wisselen tussen open en gesloten vragen, kun je een breder scala aan informatie verzamelen, vergelijkingen maken, gedetailleerde informatie krijgen en de respons verhogen.
4. Houd in acht dat mensen geen mening kunnen hebben
Soms hebben mensen simpelweg geen mening over een onderwerp. Het is belangrijk hier rekening mee te houden, omdat dit anders kan leiden tot een vertekend beeld van de werkelijkheid.
Mogelijk heeft men bijvoorbeeld geen mening over een bepaald onderwerp omdat men het niet interessant vindt of omdat men niet genoeg kennis heeft over het onderwerp. Dit zorgt ervoor dat de enquête geen informatie verzamelt over de groep mensen die geen mening hebben.
Ook ligt het gevaar van het trekken van verkeerde conclusies op de loer. Bijvoorbeeld, als je denkt dat de meerderheid van de omwonenden tegen een bouwproject is, omdat de meerderheid van de enquête-respondenten tegen is, terwijl de meerderheid van de omwonenden geen mening heeft.
5. Koppel resultaten altijd terug
Door de uitkomsten terug te koppelen aan respondenten, geef je aan dat de enquête serieus wordt genomen en dat de resultaten worden gebruikt. Dit kan vertrouwen opbouwen en transparantie creëren tussen de bouwer en de omwonenden.
Daarnaast toon je dat de verkregen input belangrijk is en dat meningen en zorgen serieus worden genomen. Dit kan helpen om de betrokkenheid van omwonenden bij het bouwproject te verhogen.
Ook helpt het terugkoppelen van resultaten om actie te ondernemen, om problemen op te lossen of verbeteringen aan te brengen in het bouwproject.
Enquêtes maken met de BouwApp
Wist je dat het mogelijk is om enquêtes te maken via de BouwApp? Onze Enquête-Module is de perfecte oplossing voor omgevingsmanagers die feedback en inzichten willen verzamelen binnen de projectomgeving.
Met de gebruiksvriendelijke interface kun je gemakkelijk aangepaste enquêtes creëren en de informatie ophalen die je nodig hebt om de tevredenheid van je omgeving te waarborgen.
Neem contact op voor de mogelijkheden.